De lekkerste koffie's

Espresso is een bereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. Koffie wordt gemaakt van zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. De zaden worden ontveld, gemalen, gedroogd, en geroosterd. Tijdens het roosteren of branden ontstaan zo'n 700 verschillende chemische stoffen. De gebrande koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht.

Verschillende soorten espresso's

Espresso kan op verschillende manieren gedronken worden.

Espresso
Espresso is een bereiding van koffie waarbij er een relatief sterke drank gemaakt wordt. Voor een espresso van 30 ml wordt water van ongeveer 95 °C door 7 gram koffie gestuwd, bij een druk van 9 bar. Dit proces duurt ongeveer 25 seconden. Een goede espresso wordt gekarakteriseerd door een crema laag op de koffie. Doordat de espresso een krachtige smaak heeft, bevat een espresso van 30 ml minder cafeïne dan een kop koffie van 190 ml. Echter per 100 gram bevat espresso beduidend meer cafeïne dan koffie (212 mg tegenover 40 mg).

Espresso Ristretto
De espresso Ristretto wordt gemaakt met dezelfde hoeveelheid koffie als bij de normale espresso. Alleen wordt er bij de ristretto minder water gebruikt, namelijk hooguit 25 ml in plaats van de 30 ml bij de gewone espresso. Door de toevoeging van minder water is de espresso ristretto sterker. De ristretto dient wel in een gewoon espressokopje geserveerd te worden.

Espresso Doppio

Een espresso Doppio bestaat uit twee maal een normale dosering espresso, geserveerd in een kopje van ongeveer 1,5 dl. Het totale volume van deze espresso is ongeveer 75-95 ml. In feite is een espresso Doppio gewoon een 'dubbele espresso'.

Espresso Macchiato
De espresso macchiato bestaat uit een normale hoeveelheid gewone espresso, geserveerd in een klein glas of kopje. Aan de espresso wordt een eetlepel warme geschuimde melk toegevoegd. Macchiato betekent in het Italiaans ‘gevlekt’, hieraan verleent dit drankje dus zijn naam.

Espresso Con Panna
Dit drankje is vergelijkbaar met espresso macchiato, alleen is de espresso Con Panna een luxe uitvoering. Er wordt geen geschuimde melk maar slagroom aan de espresso toegevoegd. Om de espresso Con Panna nóg lekkerder te maken kun je nog wat chocolade poeder over de room heen strooien.

Espresso Lungo (Caffè Americano, Caffè Grande)
Een espresso lungo, ook wel caffè americano of caffè grande genoemd, bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. Het totale volume is ongeveer 75-95 ml, gelijk aan een espresso doppio, maar uiteraard minder sterk doordat het met water is aangelengd. De espresso Lungo wordt geserveerd in een kopje of een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.

Espresso Corretto
Een corretto bestaat uit een kopje normale espresso met een scheutje alcohol. In Italië voegt men vaak een scheutje grappa toe, maar vaak wordt er ook amaretto, brandy of sambuca voor gebruikt. Corretto betekent ‘gecorrigeerd’ in het Italiaans.

Espresso Romano
Espresso romano is een normaal kopje espresso, maar wordt geserveerd met een klein stukje citroenschil. In Brazilië, en meerdere werelddelen, gebruikt men een schijfje citroen. Men wrijft de schil over de rand van het kopje om een citroensmaak aan de espresso te krijgen.

© 2010 - 2024 IjskarNederland.nl. Powered by Manieu.nl